Borobudur Tapınağı (1991)
Komodo Milli Parkı (1991)
Prambanan Tapınağı (1991)
Ujung Kulon Milli Parkı (1991)
Sangiran İlkel İnsan Bölgesi (1996)
Lorentz Milli Parkı (1999)
Sumatra'daki Yağmur Ormanları (2004)
Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, turistik amaçlı ziyaretlerle sınırlı kalmak ve belirlenen havaalanı ve limanlardan giriş yapmak kaydıyla Endonezya'yı ziyaretlerinde 30 gün süreyle vizeden muaftırlar. 30 günlük muafiyet süresi uzatılamamaktadır.
Vizesiz giriş yapılabilecek havaalanları aşağıdadır:
1. Cakarta, Soekarno-Hatta Uluslararası Havaalanı
2. Surabaya, Juanda Uluslararası Havaalanı
3. Bali (Denpasar), Ngurah Rai Uluslararası Havaalanı
4. Medan, Kualanamu Uluslararası Havaalanı
5. Batam, Hang Nadim Uluslararası Havaalanı
Yukarıda belirtilen havaalanları dışında bir noktadan giriş yapacak olanlar, turistik ziyaretlerle sınırlı kalmak kaydıyla 35 ABD Doları karşılığında vizeyi giriş kapılarından satın alabilmektedir. Turizm amaçlı olmayan ziyaretlerde Endonezya'nın Ankara Büyükelçiliğine müracaatla vize alınması gerekmektedir.
Pasaport geçerlilik süresi ülkeye girişten itibaren en az 6 ay olmalıdır.Endonezya farklı yerel kültürleri, plajları, denizleri, bitki örtüsü ve vahşi yaşamı ile gezginlere çok farklı seçenekler sunmaktadır. Bu sebeple gezmeye başlamadan önce mutlaka gezi planı yapılmalı ve gezi rotası belirlenmelidir.
Zaman sınırlaması yok ise adalar içinde yerel otobüslerle yapılacak kara yolculukları ile ülke hakkında derinlemesine bilgi sahibi olabilirsiniz. Ülke genelinde ciddi trafik problemi yaşanmaktadır. Karayolları oldukça dar ve genllikle tek şeritlidir. Karayolu ile seyahatlerde ortalama yolculuk hızı 35 km/saat tir. Örneğin Bali-Jakarta arası yolculuk otobüs ile 24 saat sürmektedir.
Adalar arası yolculukları feribot ve ucuz iç hat uçuşları ile gerçekleştirmek mümkündür. Zaman kısıtlaması var ise, gezmeye ülkenin popüler turistik bölgelerinden (Java, Bali ve Lombok) başlamak ve iç hat uçuşları kullanmak akıllıca olacaktır.
Ülke genelinde iç hat uçuşlarında ortalama 40.000-50.000 Rp havaalanı vergisi ödenmektedir. Bu ödeme uçuş öncesi boarding pass alımı sırasında nakit olarak yapılmaktadır. Dış hat uçuşlarında havaalanına göre değişmekle birlikte ortalama 150.000 Rp havaalanı vergisi, uçuş öncesi nakit olarak ödenmektedir.
Endonezya'da tren yolculukları Java ve Sumatra ile sınırlıdır. Java bölgesinde trenler hızlı ve konforlu bir ulaşım şeklidir ancak trenlerde bilet bulabilmek için oldukça erken davranmak gerekmektedir.
Şehir içlerinde ulaşım için bölgeye göre, yerel minibüs, taksi, fayton, motorsiklet, kısa mesafeler için “becak”denilen 3 tekerlekli ve sürücülü bisikletler tercih edilebilir. Turistler gezmek için genelde oldukça uygun fiyatları olan, şoförlü özel araba ile yapılan turları satın almaktadırlar.
Endonezya'nın turistik olmayan fakat yerel kültürleri ve vahşi yaşamı barındıran adalarından Sumatra, Kalimantan (Borneo), Papua ve Sulaweshi'de yerel halk ingilizce diline çok hakim olmadığından rehbersiz gezmek zaman zaman sıkıntılı hale gelebilmektedir.
Genel geçerli yabancı para birimi olan Amerikan Dolarıdır. Deforme olmuş, üzerinde yazı olan ve serisi 2000 yılından önce olan dolarlar kabul edilmemektedir.
İçme suyu olarak her zaman kapalı şişeleri tercih ediniz.
Emin olmadıkça suyunuza ya da içeceklerinizde buz kullanmayınız.
Ormanlık bölgelerde yürüyüş yapılacaksa, sıtma hapı alınması önerilmektedir.
Sivrisineklere karşı sinek kovucu spreyler ve prize takılan sinek kovucular bulundurulması gerekmektedir.
Ramah Makan olarak geçen müslüman lokantalarında yemeklerin uzun süre açıkta kalabilmektedir. Yemekleri temizliğinden emin olunan restoranlarda yemekte fayda vardır. Sumatra ve Java adasındaki uzun otobüs yolculuklarında genelde yerel restoranlarda mola verilmektedir. Bu sebeple yolculuğa çıkmadan önce marketlerden takviye yapılması önerilir.
Pirinç veya palmiyeden yapılan “arak” adı verilen viski yerel halk arasında oldukça popüler bir içkidir. Ancak içine karıştırılan bazı zehirlikimyasallardan dolayı bu içki ölümcül hale gelebilmektedir. Emin olunmayan yerlerde bu içkiden uzak durulması önerilir.
Genelde tuvaletlerde tuvalet kağıdı olmadığından, tebdirli olunması önerilmektedir.
Endonezya’da alışveriş yaparken turistlere yönelik mal satan mağaza ve dükkanlarda fiyatlar genelde gereğinden fazla yüksektir. Bu sebeple mutlaka pazarlık yapılmalıdır. Motorsiklet taksicilerle ve taksicilerle de mutlaka pazarlık yapılmalıdır.
Yerli halkın fotoğrafını çekmeden önce izin alınmalıdır.
Bazı tapınaklarda içerdeki kutsal mekanlarda fotograf çekmek yasaktır.
Eşyalarınızı başıboş bırakmayınız.