Türk Büyükelçiliği
Adres: Chatrium Hotel Royal Lake Yangon No. 40, Natmauk Road, Tamwe Township, Yangon , The Republic of the Union of Myanmar
Telefon: 00 95 1 544 500
Faks: 00 95 1 544 400
naypidav.be@mfa.gov.tr
Günlük Basit Kelimeler
Merhaba : min gala ba
Hoşçakal: thwa-ba-oun-meh
Teşekkürler : che zu beh
Vize
Myanmar, Türk vatandaşlarına vize uygulamasında bulunmaktadır. Türkiye'de büyükelçiliği bulunmadığından Bangkok (Tayland) ve Vientiane'deki (Laos) Myanmar Büyükelçiliklerinden vize alınması mümkündür. Bangkok'tan vize müracaatı yapıldığında; hızlı vize 3 iş gününde, normal vize ise 7-10 iş gününde çıkmaktadır. Yeşil pasaport sahipleri için de vize uygulaması vardır. Grup vizesi seyahat acenteleri aracılığıyla alınabilmektedir. Vize için iki fotoğraf, başvuru formu ve pasaport gerekmektedir. Vize başvuruları sabah 09:00 -15:00 arası yapılabilmektedir. Myanmar'a yapılacak seyahat için gerekli belgeler (uçak bileti, otel rezervasyonu vs.) müracaat sırasında istenebilmektedir. Başvuru formunu doldururken meslek kısmına fotoğrafçı, gazeteci, yazar, dernek çalışanı veya benzerlerini yazmayınız. Yapılacak kısa mülakatta bu meslek grupları sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir.
2014 yılı sonlarına doğru başlayan e - visa uygulamasıyla Myanmar vizesine başvuru yapılabilmektedir. Başvuru için aşağıdaki linke tıklayınız: http://evisa.moip.gov.mm/
Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Myanmar’a direk uçuş yoktur. Bangkok, Chiang Mai (Tayland), Kuala Lumpur (Malezya), Ha Noi, Saygon (Vietnam), Siem Reap (Kamboçya)'dan aktarmalı olarak gidebilirsiniz. Bu şehirlerden uçuşlar zorunlu olarak Yangon'a yapılmaktadır. Bangkok – Yangon arası uçuş yaklaşık 1 saatten biraz fazladır.
Ne zaman gitmeli?
Ekim ayı yağmurların başladığı zamandır. Nisan ayı ise kuru sıcakların tavan yaptığı dönemdir. Kasım-Mart arası en uygun zamandır.
Ne kadar harcanır?
Myanmar'da yemek ve konaklama tercihlere göre farklılık göstermektedir. Nehir kenarına kurulmuş lüks otelleri tercih ederseniz uluslararası standartta fiyatlara hazırlıklı olmak gerekir. Gueasthouse' lar ise 5-6 dolarlık seçenekler sunmaktadır. Normal standartta restoranlarda 4-5 dolara yemek yemek mümkündür. Uluslarararası bir fiyat endeksi olan bira fiyatının 1 dolar olması gerekli karşılaştırmaların yapılabimesini sağlar.
Nasıl gezmeli?
Ne yemeli?
Geleneksel Burma mutfağını deneyebileceğiniz farklı standartlarda restoranlar ve sokak yemekçileri mevcuttur. Avrupa, Çin, Hint, Bamar ve Shan mutfağını bulabileceğiniz restoran ve kafeler de bulunmaktadır. Özellikle Burma usülü Çay yaprağı salatasını denemelisiniz. Çay burada hem içilir hem de yenilir. Fermente edilmiş veya direk toplanmış taze çay yapraklarından yapılan salataya, domates, yerfıstığı, sarımsak ve limon eklendikten sonra üzerine acı biber ve balık sosu ilave edilerek servis edilir. Denemeye değer!
Ayrıca Burma çayı içmeden de dönmeyin. Oldukça demli, şekerli ve yoğun bir sütle servis edilen çayı içmek ülkede sosyal bir gelenektir.
Ne giymeli?
Myanmar, sıcak bir ülke olup, her gün sabah yağmur yağarken, öğleden sonra güneş açmakta, bu da ciddi bir neme neden olmaktadır. Mevsiminde giderseniz hava sıcaklığı 30-35 derece civarı olacağından yazlık giysiler bulundurmak yeterli olacaktır. Yağmurlu sezonda buna uygun kıyafetler gerekecektir.
Myanmarlılar'ın geleneksel kıyafeti bele sarılan ve ayak bileklerine kadar uzanan Longyi'dir. Farklı şekillerde sarılabilen bu giysi Sıcak havalarda serinletici özelliği olan kumaşlardan yapılmakta olup, erkekler ve kadınlar tarafından giyilebilmektedir.
Konaklama
Myanmar'da küçük ve orta ölçekli, ucuz, fakat konfordan uzak otel ve guesthouse larda konaklama yapılabileceği gibi, isteğe bağlı olarak konforlu oteller de seçilebilir. Özellikle nehir kenarındaki oteller oldukça pahalıdır. Yüksek sezonda gidilmesi halinde, yer bulma konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşanabilmektedir.
İpuçları
İnternet hemen her yerde mevcut ancak oldukça yavaştır. Bazı web sitelerine erişim mümkün değilken, facebook, gmail, you tube, blogspot gibi uygulamalara ulaşılabilmektedir.
Ülkede ATM (para çekme otomatları) bulunmamaktadır. Bazı otellerde kredi kartından nakit çekme uygulaması olasa da bunun için %20 hizmet ücreti talep edilmektedir.
Bütçeniz kısıtlı ise hükümet tarafından işletilen otel ve ulaşım araçlarını tercih etmeyin.
Kimsenin başına dokunmayın, ayağınızla işaret etmeyin.
Tapınak vb. dini mekanları ziyaret ederken kısa şort, kolsuz bluz, tişört, dar kıyafetler giymeyin.
Tapınak bölgesine girerken ayakkabılarınızı çıkartın.
George Orwell tarafından kaleme alınan Burma Günleri kitabını gitmeden okuyun.
Mandalay, 1892'de Rudyard Kipling'in “ Mandalay” isimli şiiri ve 1935'de “ Mandalay Yolunda” şarkısıyla ölümsüzleşmiştir.